Op zoek naar een baan in de zorg?

Als je op zoek bent naar baan in de zorg, zijn er natuurlijk een heleboel opties om uit te kiezen. Er zijn immers altijd nieuwe mensen nodig. Daarom is hier alles wat je moet weten over werken in de zorg.

Goede banen in de zorg

Er zijn natuurlijk extreem veel banen beschikbaar in de zorg. Een aantal van deze banen zijn onder andere verpleegkundige ggz, anesthesioloog en Gz psycholoog. Nog veel meer deze banen zijn erg belangrijk want er is natuurlijk een groot tekort aan mensen die hier werken door de huidige corona periode. Daarom heb je veel kans om hier een baan te krijgen als verpleegkundige en ook om door te stromen naar hogere functies binnen het ziekenhuis na verloop van tijd. Als psycholoog kun je ook veel banen krijgen en tijdens de corona periode nog veel meer omdat de mentale gezondheidsproblemen echt extreem zijn toegenomen tijdens deze periode.

Waarom hier werken?

Je kunt hier gaan werken omdat er veel mogelijkheden zijn om te groeien en door te gaan met het werk zonder verveling omdat er altijd nieuwe uitdagingen en mogelijkheden zijn om verder te werken. Daarnaast zijn er naast betere uitdagingen ook mogelijkheden meer te leren. Ook kun je hiermee mensen door een moeilijke periode heen helpen voor een gevoel van voldoening. Ook zijn er bij ggz als psycholoog en verpleegkundige extreem veel verschillende mensen die je moet behandelen van lichtere gevallen tot heftige gevallen. Hier moet een balans gevonden worden tussen mensen hun gedrag en de medicatie die ze kunnen krijgen als oplossing. 

Wat doe je als psycholoog?

Als psycholoog is het de bedoeling dat je mensen kunt helpen die niet altijd uit hun zelf alles kunnen vertellen en niet altijd even eerlijk zijn. Dit is niet altijd makkelijk, maar als je hier goed in bent, kun je hier heel ver mee komen. Ook is het belangrijk dat je een balans kan vinden tussen medicatie en gedrag voor de patiënten zodat ze niet alleen een medicatie krijgen, maar ook het toepasselijke gedrag vertonen na verloop van tijd. Echter, als psycholoog zul je een client altijd moeten doorverwijzen naar een psychiater als je denkt dat diegene medicatie nodig heeft. 

Wat doe je als verpleegkundige?

Als verpleegkundige ben je minder bezig met de mentale problemen, maar meer met de fysieke complicaties die hierbij komen te kijken. Dus bijvoorbeeld als iemand door mentale problemen een verwonding heeft. Ook kan het door verslavingsproblemen voorkomen dat fysieke problemen ontstaan. Dus het is belangrijk dat je goed kan overleggen en communiceren met collega’s die werken in de psychologie om samen tot de juiste oplossing te komen en de beide oplossingen niet tegen elkaar te laten werken.

Wat moet je kunnen als medewerker?

Als eerste is het belangrijk dat je goed kan samenwerken met collega’s om het beste resultaat te bereiken voor je patiënten. Ook zijn er veel opties als stagiair om veel te leren. Wel is het een heftige stage, dus misschien is het een betere optie als je al een klein beetje ervaring hebt, dus bijvoorbeeld als tweede of derde stage die je loopt.