Hoe word je een succesvolle data engineer?

Data Engineers houden zich bezig met het bouwen, onderhouden en optimaliseren van data-architecturen om bedrijfsdata te verwerken en analyseren. Vaak werken ze in multidisciplinaire teams om datastromen tussen verschillende systemen te laten vloeien en ervoor te zorgen dat de data consistent, veilig en gemakkelijk toegankelijk is voor alle belanghebbenden. Maar hoe word je een succesvolle Data Engineer? In deze blogpost verkennen we het opleidingsplan, de vaardigheden en de kansen op werk voor aspirant-data-ingenieurs.

Opleidingen en trainingen

Hoewel er geen officiële Data Engineer opleiding bestaat, zijn er verschillende routes mogelijk. Een bachelor- of master diploma in Computer Science, Data Science of een gerelateerd gebied is een goede basis. Daarnaast bieden veel hogescholen, universiteiten en online leerplatforms speciale programma’s, cursussen en certificeringen aan, zoals Hadoop, Spark, SQL, AWS en Azure. Dit soort opleidingsmogelijkheden zijn een waardevolle aanvulling voor studenten en aspirant-data-ingenieurs.

Technische vaardigheden

Data Engineers moeten de technologieën en tools beheersen die nodig zijn om data-driven oplossingen voor verschillende bedrijfs scenario’s te ontwerpen, implementeren en onderhouden. Dit omvat kennis van programmeertalen (Python, Java, Scala), database technologieën (MongoDB, MySQL, NoSQL), big data frameworks (Hadoop, Spark, Kafka) en cloud computing platform (AWS, Azure, GCP). Naast deze technische vaardigheden, is het belangrijk om goede kennis van Linux en netwerken te hebben.

Soft skills

Los van de technische vaardigheden is het voor een Data Engineer belangrijk om effectief te kunnen communiceren en samenwerken met een verscheidenheid aan belanghebbenden, inclusief data scientists, data-analisten, business managers en IT-teams. Goede soft skills (zoals probleemoplossend vermogen, teamwork, onderhandelingsvaardigheden en een proactieve houding) zijn dus essentieel voor succes in deze rol.

Carrièremogelijkheden

Data Engineering is een snelgroeiend veld en de vraag naar gekwalificeerde Data Engineers neemt toe. Er zijn tal van kansen voor werk binnen zowel de private als de publieke sector, variërend van fintech, gezondheidszorg, detailhandel tot overheid. Afhankelijk van ervaring en expertise kan men beginnen als junior engineer en zich omhoog werken tot senior niveau, zoals teamleider of architect.

Tips voor beginners

Als je een carrière in Data Engineering ambieert, zijn hier enkele tips om aan de slag te gaan:

  • Leer ergens een programmeertaal en data-db-technologieën zodat je kan starten met eenvoudige projecten.
  • Bouw een persoonlijk project of verbeter bestaande projecten op je naam of als open source project.
  • Leer hoe de cloud computing werkt, zoals Microsoft Azure, Amazon Web Services of Google Cloud.
  • Zorg dat je up-to-date blijft met ontwikkelingen in de sector, bijvoorbeeld door lid te worden van een LinkedIngroep.
  • Stel vragen aan huidige data-engineers of data scientists die je kent of vind ze online en spreek daar met hen af.

In dit artikel hebben we een overzicht gegeven van het opleidingstraject, de technische vaardigheden en de carrièremogelijkheden van een Data Engineer. We hebben laten zien dat er geen enkele manier is om de benodigde vaardigheden voor deze carrière te verwerven, maar dat er verschillende paden zijn die men kan volgen. De sleutel tot succes ligt echter in de combinatie van technische en zachte vaardigheden en een diepgaand begrip van data-architectuur en -processen. Als je van plan bent om Data Engineer te worden, raden we aan om met deze vaardigheden aan de slag te gaan en vooral te blijven leren. Voor meer informatie kun je terecht op bijvoorbeeld https://www.bit-academy.nl/.