De voordelen en nadelen van het lenen van geld voor een auto

 

Wil je een nieuwe auto aanschaffen, maar heb je hiervoor niet voldoende spaargeld? Dan kun je overwegen om een autolening af te sluiten om zo je auto te financieren. Dit kan een goede oplossing zijn wanneer je bijvoorbeeld op korte termijn een auto nodig hebt, maar niet over de financiële middelen beschikt. Het afsluiten van een lening om een auto te kunnen aanschaffen brengt veel voordelen met zich mee, maar er zitten ook nadelen aan vast. Ben je benieuwd welke voor- en nadelen dit zijn en waar je op moet letten bij het afsluiten van een lening voor een auto? Lees dan snel verder! 

 

Welke voorwaarden zitten er vast aan een autolening?

Bij het afsluiten van een autolening zijn er verschillende voorwaarden die een belangrijke rol spelen bij het financieren van je nieuwe (of tweedehands) auto. Je kunt een autokrediet afnemen bij verschillende aanbieders, zoals een bank of bijvoorbeeld een autodealer. Bij het afsluiten van een lening voor de auto komen verschillende voorwaarden kijken, zoals: 

 • De looptijd van de lening;
 • De hoogte van de lening;
 • De over de lening te betalen rente;
 • De hoogte van het termijnbedrag.

 

Meestal wordt er, om de bovenstaande voorwaarden te bepalen, gekeken naar je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Ook kun je getoetst worden op je kredietwaardigheid. Aan de hand van deze factoren wordt bijvoorbeeld bepaald hoe hoog het bedrag is dat je maximaal kunt lenen, maar ook het rentepercentage dat je moet betalen kan hier van af hangen. Zorg er altijd voor dat je minder leent dan je maximaal kunt, zodat je ook bij een financiële tegenvaller nog de maandelijkse betalingen kunt voldoen. Een ander belangrijk aandachtspunt, is om na te gaan of je kosteloos extra kunt aflossen.

 

Welke voordelen heeft het afsluiten van een autolening?

Het afnemen van een autofinanciering heeft verschillende voordelen. Hieronder worden de belangrijkste voordelen toegelicht. 

 • Je betaalt maandelijks een vast bedrag dat past bij je financiële situatie.
 • Je bent direct de volledige eigenaar van je auto en kunt deze indien gewenst gewoon verkopen.
 • Je weet bij het aangaan van de lening direct met welke kosten je te maken hebt.
 • Je kunt gelijk een auto aanschaffen, zonder dat je direct over het totale aankoopbedrag beschikt.
 • Je kunt een nieuwere of betere auto kopen, waardoor je voorkomt dat je in de toekomst te maken krijgt met hoge onderhoudskosten. 

Welke nadelen heeft het afsluiten van een autolening? 

Er zitten ook nadelen en risico’s verbonden aan het afsluiten van een lening om een auto aan te schaffen. De belangrijkste nadelen en risico’s worden hieronder toegelicht. 

 • Je weet niet zeker of je financiële situatie de aankomende jaren hetzelfde blijft. Er kunnen onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden, zoals de geboorte van een kind, een verhuizing of een ontslag. Zorg er dan ook altijd voor dat je niet het maximale bedrag leent zodat je ook bij tegenvallers aan je verplichtingen kunt voldoen.
 • Het lenen van geld kost geld, namelijk in de vorm van rente.