Wat is het verschil tussen een blokhut en tuinhuisje?

Blokhutten

Blokhutten zijn stevige constructies. Een blokhut is opgebouwd uit houten balken die op elkaar gestapeld worden. Daarbij is de constructie van de hoeken zo gemaakt dat ze in elkaar vallen waardoor hij een stuk steviger is. Het uiterlijk van de blokhut heeft hierdoor een eenvoudige, robuustere en traditionelere uitstraling. We kennen traditionele blokhutten bijvoorbeeld uit de bossen en landen als Canada en Amerika. De massieve houten wanden zorgen voor redelijk goede isolatie. Vaak heeft een blokhut een overstekend dak.

Tuinhuizen

Tuinhuizen zijn daarin tegen opgebouwd door middel van een houtskeletbouw of stapelbouw, waarbij de hoeken niet uitsteken in tegenstelling tot een blokhut. Tuinhuizen hebben meer een sierlijke uitstraling dan blokhutten. Deze worden ook geleverd in verschillende materialen zoals hout, metaal of kunststof. Een tuinhuis is vaak kleiner dan een blokhut en neemt hierdoor minder ruimte in je tuin. Hierdoor worden tuinhuizen vaker gebruikt bij mensen met een wat kleinere tuin. De constructie van een tuinhuis is minder stevig en dit maakt het huisje ook minder duurzaam.

Waar op te letten bij het aanschaffen van een blokhut of tuinhuis?

Denk van tevoren goed na over de ruimte die beschikbaar is in de tuin. Bedenk waar je het tuinhuis of de blokhut voor wilt gebruiken. Hierdoor weet je hoeveel ruimte je nodig hebt voor het geen wat je er mee wit doen. Er zijn blokhutten en tuinhuizen in veel verschillende vormen. Het is belangrijk dat het praktisch is voor het doel waarvoor je deze wilt gebruiken.
Hoe dikker de wanden van de blokhut, hoe sterker deze is en hoe beter de isolatiewaarde zal zijn. Het hangt er wel vanaf hoeveel budget je beschikbaar hebt. Dikkere wanden zijn duurder in de aanschaf. Voordat je een blokhut gaan plaatsen is het belangrijk om na te gaan of de blokhut vergunning plichtig is. Het verschilt per gemeende in Nederland en hangt meestal af van de grootte van de blokhut. Voor het aanvragen hiervan kan je naar de gemeente stappen.