Waarom ik ervoor koos om horecaondernemer te worden

Werken in de horeca is het allermooiste wat er is. Ja oké, ik ben niet geheel objectief. Ik heb zo goed als mijn hele leven gewerkt in de horeca. Ik ben begonnen als afwasser, vervolgens ben in de bediening in gegaan en ik heb zelfs een poosje als kok gewerkt. Dus ik heb behoorlijk wat gezien van de horeca.

De minder positieve punten die je vaak hoort zijn zeker ook waar. Het klopt dat de werktijden onregelmatig en je moet ook meestal overwerken en door werken tijdens de pauze om dat het toevallig op dat moment druk is. En ja, ik heb ook echt weleens meegemaakt dat ik niet goed uitbetaald kreeg. Maar desondanks had ik niet willen ruilen met vrienden, die nooit positief waren over hun bijbaantje als bijvoorbeeld vakkenvuller.

De charmes van de horeca

Tegenwoordig ben ik eigenaar van een horecaonderneming. Ik wist al vrij snel dat mijn toekomst in de horeca lag. Mijn ultieme droom was dan ook om een café te openen. Nu dat is gelukt ben ik ontzettend gelukkig. Natuurlijk is elke dag anders. Je kunt geen dag inplannen.

Eigenlijk gebeuren er elke dag onverwachtste dingen en je bent geregeld brandjes aan het blussen. De ene keer heb je een probleem met de leverancier, dan is het veel drukker dan verwacht of is de kok ziek. Maar klaag ik er helemaal niet om. Daar heb ik bewust voor gekozen en de negatieve aspecten halen het bij lange na niet bij de positieve aspecten.

Richtlijnen in de horeca

Waar je wel rekening mee moet houden in de horeca is dat je aan veel richtlijnen moet voldoen. Daarbij horen ook een aantal belangrijke certificaten. Dat geldt niet alleen oor jezelf, maar ook voor jouw personeel. Dat vond ik een lastig ding, want ik wist niet precies bij wie ik moest zijn om de belangrijke certificaten te halen.

Toen ben ik eens achter mijn computer gedoken. Al snel kwam ik uit bij Picabia opleidingen. Zij hebben me uitstekend op weg geholpen. We hebben daar een aantal certificaten gehaald. De belangrijkste was de cursus Sociale hygiëne.

Turbulent maar mooi

Maar goed, wat ik dus wil benadrukken is dat het leven als horecaondernemer behoorlijk turbulent kan zijn. Je moet met veel dingen rekening houden, maar uiteindelijk krijg je er ook ontzettend veel voor terug. En dat maakt werken in de horeca onbetaalbaar.