Je kunt een augmented reality app voor verschillende toepassingen en doelgroepen laten ontwikkelen. Met alle mogelijkheden die er zijn kan het juist lastig zijn om een focus te bepalen. Op deze pagina leggen we uit wat de meest voorkomende augmented reality oplossingen zijn, en voor welke toepassingen je speciale augmented reality glasses nodig hebt.
Hoe werkt augmented reality?
Augmented reality of in het kort AR is een methode om digitale beelden weer te geven in de omgeving. In tegenstelling tot een scherm waar beeldmateriaal op wordt getoond lijkt het alsof de AR beelden deel uitmaken van de werkelijke wereld om je heen. Dit is mogelijk op verschillende manieren zoals een smartphone of tablet waarbij de AR beelden op het beeldscherm worden weergegeven. Met augmented reality glasses kun je direct de beelden voor je ogen zien dankzij een projectie op een doorzichtig vlak. Dit maakt het mogelijk om handsfree te werken, en om beelden weer te geven met dieptewerking.
AR hardware mogelijkheden
Voordat je een augmented reality app laat ontwikkelen zul je eerst de hardware moeten kiezen waar de toepassing op gaat werken. Naast de technologische mogelijkheden en beperkingen in de hardware zijn er ook praktische augmented reality oplossingen die beter passen bij een specifieke toepassing. Dit zijn de drie categorieën hardware met in het kort de mogelijkheden die ze bieden:
1. Mobiele apparaten
Een smartphone of tablet heeft de nodige rekenkracht aan boord om redelijk gedetailleerde AR apps weer te geven. De camera fungeert als het oog, het scherm zorgt dat de AR beelden over de omgeving worden geprojecteerd. Met beeldherkenning is het mogelijk om objecten relatief nauwkeurig in de ruimte te plaatsen. Voor het ontwikkelen van een augmented reality app bieden mobiele apparaten de meest laagdrempelige manier van werken omdat vrijwel iedereen reeds beschikt over de benodigde hardware.
2. Augmented reality glasses
Er worden al jarenlang augmented reality glasses verkocht, toch is de markt nog vrij beperkt. Met name in een professionele omgeving komen AR brillen tot hun recht, voor consumenten is deze hardware nog niet echt geschikt. Er komen steeds meer augmented reality oplossingen die baat hebben bij het gebruik van lichtgewicht augmented reality brillen zoals die van ODG, Epson en Vuzix. Veruit de meeste producten werken op basis van een gemodificeerd Android besturingssysteem.
3. Mixed Reality headsets
Hoewel deze augmented reality glasses veel overeenkomsten vertonen met de reguliere AR brillen bieden ze meer geavanceerde mogelijkheden zoals een zeer nauwkeurige ruimtelijke positiebepaling, meer rekenkracht en zelfs handsfree bediening met gebaren. De Microsoft Hololens is het meest bekende voorbeeld, de Magic Leap One is een nieuwkomer in deze categorie en professionele oplossingen zoals die van Daqri zijn vooral bekend bij architecten en project planners.
Augmented reality app laten ontwikkelen
Bij een augmented reality app laten ontwikkelen is de eerste stap van de AR app ontwikkelaar om te bepalen wat de vraag is van de opdrachtgever, en daar vervolgens een passende oplossing bij te zoeken. De keuze voor hardware zoals in de bovenstaande drie categorieën werd omschreven is daar een voorbeeld van. Omdat de opdrachtgever in veel gevallen niet de volledige kennis heeft van alle mogelijkheden wordt het proces wat eenvoudiger door de verschillende augmented reality oplossingen te definiëren.
Populaire Augmented reality oplossingen
• Educatie: Vanaf de basisschool tot aan universiteiten en onderwijs voor volwassenen kan AR ingezet worden. Voor kinderen jonger dan twaalf wordt doorgaans afgeraden om AR en VR brillen voor lange tijd te gebruiken, omdat de ogen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Daarnaast kun je met mobiele apparaten een hogere mate van participatie bewerkstelligen.
• Informeren: Om stakeholders binnen een organisatie te informeren over projecten, maar ook om consumenten, lokale bewoners of andere belanghebbenden informatie over te dragen, kunnen augmented reality glasses in korte tijd een ingewikkeld verhaal op een goede wijze illustreren.
• Logistiek en industrie: In het magazijn zijn augmented reality glasses ideaal om handsfree te werken waarbij een augmented reality app de gebruiker informatie kan geven, producten kan scannen of zelfs een interactieve stap-voor-stap handleiding kan laten zien. In gecontroleerde locaties worden AR brillen niet als storend ervaren, en ze maken geen inbreuk op de privacy wat in openbare ruimten wel een factor is.
• Marketing: Van een augmented reality app die een nieuw product laat zien aan klanten, naar een virtueel appartement waar je doorheen kunt lopen, tot aan een productcatalogus voor mobiele apparaten met ingebouwde webshop. AR marketing behoort tot de meest populaire augmented reality oplossingen.
• Games: Met AR spellen kun je bijna alles bereiken; een educatieve game, marketing in de vorm van een spelletje en interactieve presentaties met een spelelement om de betrokkenheid te verhogen. AR games development met als doel geld te verdienen is vooralsnog geen solide investering omdat de markt hiervoor nog erg pril is.
Er zijn nu al enorm veel praktische augmented reality oplossingen die dagelijks gebruikt worden over de hele wereld. Bespreek met een AR developer de mogelijkheden én beperkingen die er bestaan om de doelstellingen van een augmented reality app waar te maken.