Sollicitatievraag: wat zijn je sterke en zwakke punten?

Tijdens sollicitatiegesprekken krijg je allerlei soorten vragen naar je hoofd geslingerd. Er is een sollicitatievraag die daar echt bovenuit springt. ‘Wat zijn je sterke en zwakke punten?’ is echt het klassiekertje van de sollicitatievragen. Het is een van de meest voorkomende sollicitatievragen en tegelijkertijd ook een van de moeilijkste. De vraag wordt op veel verschillende manieren gesteld, elke keer in een ander jasje. Maar het komt altijd op hetzelfde neer; je moet vertellen waar je wel en niet goed in bent. Eigenlijk heeft iedere sollicitant wel moeite met deze vraag. Sommigen weten niet goed wat hun sterke punten zijn, maar kunnen wel een lijst opnoemen met zwakke punten. Maar anderen hebben het juist omgekeerd. Zij weten wel wat hun sterke punten zijn, maar weten niet goed hun zwakke punten te verwoorden.

Wat zijn mijn sterke punten?

Tijdens je zoektocht naar een baan moet je niet alleen weten wat je leuk lijkt, maar is het ook handig om te weten waar je goed in bent. Je wilt natuurlijk wel een baan die echt bij je past. Ben je creatief, kan je je goed verplaatsen in iemand anders of kan je goed plannen? Er zijn ontelbaar sterke punten die je kan noemen en er zitten ongetwijfeld een aantal bij die bij jou passen. Heb je hulp nodig? Ontdek je sterke punten met een Talent Scan.

Wat zijn mijn zwakke punten?

Weet je wel wat je sterke punten zijn, maar vind je juist je zwakke punten moeilijk om te bedenken? Dat is begrijpelijk. Het lastige aan het bedenken van zwakke punten is dat je de recruiters niet wilt afschrikken. Je wilt geen slecht beeld van je geven. Toch is het belangrijk dat je ook een zwak punt van je vertelt. Niemand is perfect en het zou gek zijn als je zou zeggen dat je geen zwakke punten hebt.  Zorg er wel voor dat je niet met hele erge slechte eigenschappen komt. Kies er één of twee die niet zozeer effect hebben op de functie waarop je solliciteert. Of slechte eigenschappen die je ook weer als iets positiefs kan zien (bijvoorbeeld perfectionisme).

Bespreek van te voren even je sterke en zwakke punten met een vriend(in) of familielid. Zij kunnen je daar vast ook goed mee helpen. Heb je nog meer vragen over sollicitatiegesprekken? Het internet staat vol met sollicitatietips. Daar kan je goed gebruik van maken!