Ontzorg je nabestaanden: het afsluiten van een uitvaartverzekering

Je uitvaart. Een onderwerp waar je niet dagelijks bij stilstaat. Er komt veel kijken bij de organisatie van een uitvaart. Wanneer je komt te overlijden komt de organisatie van je uitvaart bij één van je dierbaren te liggen. Wil je begraven of gecremeerd worden? Welke muziek wil je dat er wordt gedraaid? En wil je na de plechtigheid koffie en gebak, of wil je dat er borrel wordt gedronken? Dit zijn één van de vele vragen waar je dierbaren over moeten nadenken wanneer ze een uitvaart organiseren. Maar er is meer. Naast de organisatie van een uitvaart, komen ook de kosten voor de rekening van je familie. Door een uitvaartverzekering af te sluiten kan je de kosten van je uitvaart dekken. Maar, wat is een uitvaartverzekering eigenlijk? In dit artikel wordt de uitvaartverzekering toegelicht.

Definitie van een uitvaartverzekering

Het is in Nederland niet verplicht om een uitvaartverzekering af te sluiten. Zo’n 70% van de mensen hebben een dergelijke verzekering afgesloten. Een belangrijke reden om een uitvaartverzekering af te sluiten is om de kostendruk bij het overlijden weg te nemen bij de familie. Door een uitvaartverzekering af te sluiten wordt je ook gedwongen om na te denken over de wensen van je uitvaart. Hierdoor kan je uitvaart afgestemd worden op je eigen wensen. Dit is natuurlijk niet verplicht. Er zijn ook mensen die er bewust voor kiezen om nabestaanden de vrijheid te geven om te bepalen hoe een uitvaart er uit ziet.

 

Kosten uitvaartverzekering

Je bent vrij in je keuze om een uitvaartverzekering af te sluiten of niet. Een doorslaggevende reden om wel of geen verzekering af te sluiten kunnen de maandelijkse kosten zijn. Dit maandelijkse premie is afhankelijk van je leeftijd, gezondheid en dekking. Hoe ouder je bent, des te hoger is de maandelijkse premie. Deze premie varieert tussen de € 5 en € 50.

 

Kosten uitvaart

Een gemiddelde uitvaart bedraagt in Nederland tussen de € 7.000 en € 10.000. Maar wat nou als je nabestaanden geen financieel middelen hebben om je uitvaart te bekostigen? En je hebt geen uitvaartverzekering afgesloten? De gemeente waarin je woont organiseert en betaalt in eerste instantie een eenvoudige begrafenis. Je hebt dan verder geen invloed op de organisatie. De overledenen wordt veelal begraven in een algemeen graf van de gemeente. De gemeente traceert vervolgens één van je directe nabestaanden en verstuurt de rekening van de uitvaart. Dergelijke situaties kunnen voorkomen worden wanneer je een uitvaartverzekering afsluit.