Dit moet je doen als je Mac niet meer aangaat!

Wilde je er net een lekker productieve dag van maken, gaat je Mac niet meer aan! Enorm vervelend, want je kunt nu niet meer bij al die belangrijke tekstbestanden en ook niet bij je foto’s! Het apparaat om die reden meteen bij het grofvuil zetten, hoeft echt nou ook weer niet. In dit artikel geven we je namelijk een aantal tips waarmee je Mac wel weer gewoon aangaat. Heb je ze straks allemaal doorgenomen en krijg je je device toch nog niet aan de praat? Ga dan eens langs bij een reparatiebedrijf bij jou in de buurt.

Check de stroom

Controleren of je Mac aan de stroom ligt. Hoe je dat doet? Door de volledige flow van stroom die naar je Mac loopt te checken. Ga na of je Mac goed vastzit aan het netsnoer. Niet alleen bij het apparaat, maar ook bij het stopcontact. Check ook de beveiligers die overspanning moeten voorkomen. Zit daar iets niet goed, dan kan dat een reden zijn waarom je Mac niet meer aangaat.

Controleer daarnaast of het stopcontact zelf goed is. Dit doe je door er een ander apparaat op aan te sluiten. Check ook de zekeringen of stroomonderbrekers. Is het stopcontact in orde en functioneren alle kabelverbindingen? Zorg er dan nog voor dat het netsnoer geen plooien, breuken of andere schade heeft. Is dat wel het geval, dan kan dat een reden zijn waarom je Mac niet meer aan gaat.

Check de randapparatuur

Defecte randapparatuur kan ook een oorzaak zijn waarom je Mac niet aan gaat. Controleer daarom of deze apparatuur werkt. Koppel hiervoor alle stekkers en aansluitingen van bijvoorbeeld een printer of harde schijf los. Probeer daarna je Mac aan te zetten. Start je Mac op, dan weet je dat het de randapparatuur is die problemen geeft.

Gaat je Mac daarna nog steeds niet aan? Dan is het resetten van je Mac SMC (System Management Controller), een chip die een aantal hardware-functies, waaronder de werking van de powernop beheert, is dan nog een optie. Hoe je dat moet doen, verschilt per Mac, maar Apple geeft je hiervoor aanwijzingen. Ben je niet zo technisch en durf je het niet aan je Mac zelf te resetten? Laat dat dan over aan een Apple specialist van een reparatiebedrijf als iMac reparatie Amsterdam.

Check de harde schijf

Na verloop van tijd kan een harde schijf beschadigd of zelfs helemaal defect raken. Ook dit kan ervoor zorgen dat je Mac niet meer aangaat. Of de harde schijf van je Mac problemen geeft of defect is, kun je controleren, zelfs wanneer je je Mac helemaal niet meer kunt inschakelen. Hoe je dit moet doen, is per Mac verschillend. Daarom lijkt het ons altijd beter dit door een professional te laten doen. Deze kan de harde schijf dan meteen vervangen en een nieuwe voor je installeren.

Check de software

Een update die fout is gegaan of verkeerd geïnstalleerde software kunnen ook twee redenen zijn waarom je Mac niet wil opstarten. Wat je dan meestal toch werkt, is je Mac in ‘safe mode’ opstarten. Dit doe je door je device op te starten terwijl je de ‘Shift’-knop ingedrukt houdt. De software die niet per se nodig is, wordt dan niet geladen. Je Mac opstarten in ‘safe mode’ is dus een prima manier om te testen of er een softwareprobleem is. Gaat je Mac wel aan in ‘safe mode’, maar niet op de reguliere manier? Neem dan even contact op met een Mac expert. Deze kan bij een softwareprobleem meestal op afstand meekijken en het probleem meestal direct oplossen.