LED verlichting in de badkamer

Het type armatuur is erg belangrijk bij het kiezen van verlichting in de badkamer. Je moet hier rekening houden met het effect én de bescherming tegen eventuele waterspatten. Deze bieden een hoge bescherming tegen water en stof. IP waarde staat voor de bescherming tegen water. Bij P44 of hoger is een armatuur waterdicht.

LED spots in de badkamer

Een andere optie voor in de badkamer is LED verlichting. Denk hierbij aan kantelbare spots en vaste spots met bijvoorbeeld een brede lichttunnel. Voor accentverlichting zijn dimbare led spots een goede optie. Verder kan je kiezen voor LED buizen of LED strips. Met spots kan je ook goed bepaalde elementen in je badkamer benadrukken. Wat betreft de kleur voor de ledlampen raden wij een koel witte lichtkleur aan. De kleuren betreft sfeerverlichting hangen af van jouw eigen wensen en smaak.

Hoeveel LED spots

Het aantal te plaatsen LED spots is afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan de hoeveelheid natuurlijk licht, de grootte van de kamer en de sfeer die je wilt creëren. Als je bijvoorbeeld weinig natuurlijk licht in je badkamer hebt, zijn LED lampen een uitkomst. Er zijn dan meerdere LED lampen nodig. Met LED lampen bespaar je energiekosten. En zijn voordelig voor het mileu.

Als het aantal LED spots eenmaal duidelijk is, is het handig om te weten waar je de LED spots wilt plaatsen. Gebruik voor algemene verlichting een plafondlamp. Dimbare LED spots zijn handig voor bij de spiegel. Voor sfeerverlichting is het mooi om LED strips te plaatsen bij het bad of de douche.

Voordelen

Naast de hoge energiebesparing is het voordelig dat LED verlichting niet warm wordt en vochtbestendig is. Hierdoor gaan ze minder snel kapot en hebben ze geen invloed op het interieur. LED lampen zijn verkrijgbaar in vele kleuren. Tevens hebben ze geen opstarttijd nodig, kunnen ze gedimd worden en kunnen ze veilig gerecycled worden.