Het melken van de koeien

Als we het hebben over melktechniek is het erg belangrijk om de hygiëne te waarborgen. Bij de voorbehandeling is het voorreinigen van de spenen bijvoorbeeld erg belangrijk. In dit artikel vind je meer informatie betreft de hygiëne en het melken van de koeien.

Voorbehandelen

Schone uiers kunnen behandeld worden met papieren wegwerpdoeken of ontsmettingsdoeken. Aangeraden wordt om één doek per koe te gebruiken. Het is bij uierdoeken belangrijk dat ze uitgewassen worden in de kookwas. Als je het hebt over vieze uiers, dan wordt aangeraden deze schoon te maken met schoon en stromend water. Het is wel belangrijk dat deze na het schoonmaken nagedroogd worden. Ook dit moet gebeuren met aparte schone en droge doeken. Het is belangrijk dat de uiers droog zijn zodat de spenen beter vacuüm kunnen zuigen. Hierdoor kan je sneller én beter melken. En dit is weer beter voor de koe.

Materiaal

Aangeraden wordt om de tepelvoeringen na 2500 melkingen te vervangen. Het is overigens wel belangrijk om deze tepelvoeringen op tijd te vervangen. De elasticiteit gaat eruit waardoor het melken steeds lastiger wordt. Door de scheurtjes die ontstaan wordt het reinigen van deze tepelvoeringen ook steeds lastiger. En dit is weer nadelig voor de gezondheid van de koe. Benieuwd naar alle soorten tepelvoeringen? Op https://care4cows.nl/ vind je een groot assortiment.

Robot melken

Op de melk boerderijen wordt steeds meer van de boeren en van de koeien verwacht. Het robot melken is ontdekt en blijft zich ontwikkelen. Het toepassen van de melkrobot is positief. Echter wordt er wel steeds meer van de koeien verwacht. Ze moeten fit en actief zijn. Naast de koeien is het ook belangrijk dat de stal op orde is. Denk hierbij aan de inrichting en de looplijnen. Het gevaar dat erbij komt kijken is dat de koeien minder goed in de gaten gehouden worden. De boer ziet namelijk niet meer dagelijks de uiergezondheid en de fitheid van de koeien. Stel een koe heeft de melkziekte, dan laten ze zich minder goed melken. Belangrijk is dat dit op tijd gesignaleerd worden. Gelukkig verzamelt de robot veel data waardoor de boer veel informatie krijgt over zijn koeien.