Het juiste gereedschap voor de juiste klus

De metaalverwerkende industrie is een van de belangrijkste industrieën ter wereld. Het gaat om het verwerken van metalen en andere materialen tot onderdelen en producten. De machine die in deze branche wordt gebruikt, is afhankelijk van het soort werk dat gedaan moet worden. De meest voorkomende machines die in deze industrie worden gebruikt, zijn de CNC bedfreesmachine, draaibanken, slijpmachines en boormachines. De meeste fabrikanten gebruiken CNC machines voor de metaalproductie. Zoals de naam al doet vermoeden (CNC – Computer Numerical Control), wordt deze machine bestuurd door een computer, zodat deze de productiviteit, consistentie en nauwkeurigheid kan verhogen. Hier vindt je enkele machines die veel gebruikt worden in de metaalverwerkende industrie.

Saai- en boormachine

Deze machine wordt gebruikt om gaten in verschillende vormen en maten te boren in blokken van materialen zoals metaal, kunststof, hout of composieten. Het gebruikt boren met verschillende diameters om de gaten te boren. De saai- en boormachine wordt ook gebruikt voor het nauwkeurig boren van kleinere gaten op grote blokken materiaal. Naast de boormachine moet je ook investeren in een kotterbank gebruikt. Ter informatie: de kotterbank heeft vier zijden: platte, ronde, vierkante en rechthoekige randen. Hiermee kun je gaten boren in verschillende vormen van metalen onderdelen zonder hun oppervlakken te veel te beschadigen. Bovendien werkt deze machine met behulp van zijn boren die met hoge snelheden ronddraaien bij het doorsnijden van metalen. Het heeft ook een kleminrichting die het werkstuk tijdens bedrijf tegen de roterende beitel vastzet.

CNC freesmachine

CNC freesmachines zijn het meest voorkomende en veelzijdige type metaalbewerkingsmachine. Ze kunnen worden gebruikt voor snijden, boren, kotteren, frezen en andere processen. CNC freesmachines hebben veel onderdelen die samenwerken om taken uit te voeren zoals het snijden of frezen van metaal. De CNC staat voor Computer Numerical Control, wat betekent dat de machine wordt aangestuurd door een computerprogramma. De CNC freesmachine heeft een X-as en Y-as die het snijgereedschap langs zijn pad verplaatsen. De Z-as beweegt op en neer om de diepte van de snede te regelen. De CNC freesmachine is meestal uitgerust met een draaitafel, waardoor werkstukken kunnen worden gedraaid terwijl ze worden bewerkt. CNC freesmachines zijn er in verschillende maten. Het is gemakkelijker om de machine te selecteren op basis van je behoefte.

Slijpmachine

Slijpmachines worden gebruikt om metalen oppervlakken vorm te geven met behulp van schurende deeltjes of andere slijpschijven gemaakt van materialen zoals glas, schuurlinnen of diamanten. Ze bewegen onder gecontroleerde omstandigheden met hoge snelheden tegen elkaar aan. Een slijpmachine wordt gebruikt om overtollig materiaal van een stuk metaal weg te slijpen, zodat het dunner kan worden terwijl de vorm intact blijft. In feite kunnen slijpmachines worden onderverdeeld in twee groepen: automatisch en handmatig (handheld). Automatische slijpmachines kunnen verder worden onderverdeeld in tafelmodel of staande modellen, afhankelijk van hun grootte en mobiliteitsvereisten. Het doel van de slijpmachine is om de afmeting van het werkstuk te verkleinen door materiaal van het oppervlak te verwijderen door middel van schurende werking. Het kan worden gebruikt om bramen of ongewenste delen op elk deel van een stuk materiaal te verwijderen.