Een veelzijdige baan, met veel bijzondere ontmoetingen

Het beroep waarin je te maken krijgt met inwoners over de hele wereld, mensen die op weg zijn naar een nieuw avontuur, mensen die terugkomen van een avontuur. Als taxichauffeur maak je het allemaal mee. Ervaren taxichauffeurs kenmerken het beroep als veelzijdig en sociaal. Eigenlijk kom je nergens zoveel diversiteit tegen, als wanneer je taxichauffeur bent. Als je autorijden leuk vindt en graag nieuwe mensen ontmoet, dan is werken als taxichauffeur ideaal voor jou.

De afgelopen jaren is het aantal taxibedrijven in Nederland flink gegroeid. Veel chauffeurs zijn voor zichzelf aan de slag gegaan, dit zijn de zogeheten eenpersoons taxibedrijven. Het beroep wordt populair door Über, maar ook door de vrijheid die je als chauffeur hebt. Is het voor jou interessant om aan de slag te gaan als chauffeur?

Terug naar de basis

Als taxichauffeur breng je de passagiers naar hun plaats van bestemming, tegen betaling. Je klanten komen naar de standplaats, maar het kan ook zo zijn dat je ze ophaalt op locatie. Je bent bekend met de streek waarin je werkzaam bent en werkt bij een taxionderneming of voor jezelf. Krijg je te maken met buitenlandse toeristen? Dan zullen zij jou zien als gids, die hen de benodigde informatie geeft. Voordat je aan de slag gaat als chauffeur, dien je het een en ander op orde te hebben. Je kunt namelijk niet binnen een dag aan de slag gaan en mensen gaan rondrijden.

Wat zijn de stappen?

Voordat je begint, is het aan te raden om voor jezelf na te gaan of je als zzp’er aan de slag wil gaan of liever in loondienst werkt. Kies je ervoor om als zzp’er te werken, dan dien je meer te weten over het ondernemerschap. Wanneer je in loondienst wil werken, dan is het raadzaam om een chauffeursdiploma taxi te halen. Voor meer informatie hierover, kun je terecht bij het CBR. De derde stap is de aanvraag van een VOG (Verklaring omtrent Gedrag). Uit deze verklaring blijkt dat het verleden geen belemmering is, voor de functie die je wil vervullen.

De vierde stap is een taxikeuring. Uit deze keuring blijkt dat je geen lichamelijke of geestelijke afwijkingen hebt, die je werkzaamheden zullen belemmeren. Deze keuring dient over het algemeen om de 5 jaar herhaald te worden. Doe je de keuring voor het eerst, dan is het belangrijk dat je een aantal dingen meeneemt, zoals je legitimatiebewijs, geneeskundige verklaring en eventuele medicatie.

De vijfde en laatste stap is de aanvraag van een chauffeurskaart. Dit kan bij het KIWA Register en dient elke 5 jaar vernieuwd te worden. Met deze chauffeurskaart worden je werktijden, pauzes en rusttijden gemeten.

Aan de slag als taxichauffeur

Na ontvangst van je chauffeurskaart, kun je starten aan je nieuwe baan. Werken als taxichauffeur belooft veel ervaring en verhalen. Nieuwe mensen die je leert kennen en een nieuwe stap in je carrière.