Een mondkapje met filter kopen voor extra bescherming

Als je op zoek gaat naar een mondkapje voor het openbaar vervoer, dan heb je veel opties en een mondkapje met filter kopen is daar één van. Het is niet verplicht om een filter te gebruiken in je mondkapje, want in het openbaar vervoer zijn niet-medische mondkapjes toegestaan. Je mag zelfs een mondkapje maken en deze dragen. Maar een mondkapje met filter kopen heeft wel enkele belangrijke voordelen. En dat het niet nodig is, betekent niet dat je het niet hoeft te doen.

 

Waarom is een mondkapje met filter kopen niet nodig?

In het openbaar vervoer geldt de regel dat je een niet-medisch mondkapje op moet. Deze mondkapjes hebben geen keurmerk en zijn niet getest op de mate waarin ze bacteriën en virussen van buitenaf tegenhouden. Daar zijn ze ook niet voor bedoeld. Niet-medische mondkapjes zorgen ervoor dat iemand die het virus bij zich draagt dit niet verspreidt. In het openbaar vervoer is iedereen dus veilig, enkel en alleen omdat iedereen een mondkapje draagt. Een mondkapje met filter kopen is daarom niet verplicht gemaakt. De overheid geeft aan dat de mate waarin het virus zich met deze regel kan verspreiden voldoende wordt verkleind.

 

Waarom dan wel een filter?

Er worden voldoende mondkapjes aangeboden die wel een filter hebben. Er zijn wegwerp kapjes met filter en ook stoffen kapjes waar je zelf een filter in kunt doen of die een geïntegreerde filter bevatten. En eigenlijk is een beetje extra bescherming voor jezelf geen gek idee. De kwaliteit van zelfgemaakte mondkapjes en mondkapjes die online verkocht worden varieert natuurlijk sterk. Het ene mondkapje zal het virus dus beter tegenhouden dan het ander. Door een mondkapje met een filter te kopen bescherm je jezelf tegen anderen die de regels niet goed volgen en geef je jezelf meer gemoedsrust.

 

Welke soorten filters zijn er?

Er is vrij veel keuze als je een mondkapje met filter wilt kopen. Je hebt dan verschillende mogelijkheden. Er zijn wegwerp mondkapjes met een ingebouwde filter. Deze mag je dan een aantal keren gebruiken voordat je ze bij het afval moet doen. De stoffen mondkapjes met geïntegreerde filter kun je wassen en opnieuw gebruiken tot ze af zijn. Deze kun je ook meerdere malen dragen voordat ze in de was moeten. Koop je een stoffen mondkapje met een speciaal vakje voor het filter, dan is het mogelijk om deze filters apart te wassen en opnieuw te gebruiken. Je hebt dan de keuze of je wel of niet een filter wilt gebruiken.

 

Het effect van het filter

Niet-medische mondkapjes beschermen de drager niet voldoende tegen het oplopen van het coronavirus. Vandaar ook de naam: niet-medisch. Besluit je een mondkapje met filter te kopen, dan zijn deze 70% efficiënter. Als je in een kwalitatieve filter investeert tenminste. Een mondkapje met filter kopen doe je als je zelf extra bescherming wilt tegen het oplopen van het coronavirus. Het is een uitstekend alternatief voor de medische mondkapjes, die te allen tijde beschikbaar moeten blijven voor het medisch personeel.