Een 3D printer kopen: welke past bij je?

Een geschikte 3D printer kopen is niet zomaar even gedaan. Het is dan essentieel dat je de juiste keuzes maakt wanneer het om een aantal belangrijke zaken gaat. Dit is vooral van toepassing op de manier waarop je de printer gaat gebruiken. Creatieve doelen die je als particulier hebt, zijn heel anders dan zakelijke doelen die je als ondernemer kunt hebben. Dit betekent vaak ook dat je een heel ander model printer nodig hebt om deze doelen te bereiken. Dit is dus de eerste keuze. Er is echter nog meer om op te letten.

Wel of niet zelf bouwen?

De belangrijkste keuze die je moet maken voor je een 3D printer kopen gaat, is voor welke vorm je gaat. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een complete printer die direct klaar is voor gebruik aan te schaffen. In de meeste gevallen is dit echter niet het slimste plan. Het is vaak veel beter om te kiezen voor een variant die je door middel van zelfbouw in elkaar zet. De kwaliteit is net zo goed of zelfs beter, terwijl de kosten lager zijn. Dit geldt vooral op de lange termijn. De printer kan bijvoorbeeld helemaal naar eigen wens worden ingericht.

Hoe werkt de printer?

Ook de manier waarop het proces werkt speelt mee. Een 3D printer kopen die gemakkelijk te gebruiken is, is natuurlijk van belang. Dit wordt tegenwoordig steeds meer de standaard voor printers. Zaken zoals het gebruik van filament wordt bijvoorbeeld heel andere verzorgd. Meer en meer is het mogelijk om verschillende varianten te gebruiken. Denk dan aan bijvoorbeeld aan het gebruik van PLA naast het gebruik van ABS. Dit biedt dus ook veel meer mogelijkheden om alles te maken wat je maar in je hoofd hebt. Daarmee is het dus ook nog aantrekkelijker om een printer aan te schaffen en te gebruiken.

Verdere keuzes om te overwegen

Naast deze zaken moet je een 3D printer kopen nog van een aantal andere zaken laten afhangen. Dat kan bijvoorbeeld ook het kostenplaatje zijn. Het is best mogelijk dat je een bepaald budget hebt waar je binnen wilt blijven. In dat geval is het slim om even goed te vergelijken wat de verschillende prijzen zijn. Pas daarbij wel op dat je niet alleen maar voor de goedkoopste optie kiest vanwege de prijs. De printer moet natuurlijk wel ook kunnen doen wat jij graag ermee wilt doen. Het is daarom slim om dit wel allemaal goed uit te zoeken voor je kiest.