De perfecte opleiding voor een sociale vlinder

Ik heb 2 vragen voor je die beantwoorden of dit artikel interessant is voor jou. 1. Ben jij een sociale vlinder? 2. Ben je bezig met het oriënteren voor je vervolgstudie? Als je antwoord op beide vragen ‘ja’ is, dan is de hogere hotelschool misschien iets voor jou!

Wat houdt de hogere hotelschool nou precies in?

Wat de hogere hotelschool inhoud is vaak niet helemaal duidelijk en wordt verschillend uitgelegd. Vandaar de vraag: wat houdt de hogere hotelschool in?

Laten we de definitie op Wikipedia er even bijhalen:

“Een hogere hotelschool (of hoger hotelonderwijs) is een Nederlandse onderwijsterm die verwijst naar een hbo-opleiding voor hoger kader-, management- en adviesfuncties in gastvrijheidsindustrie- en dienstverlenende bedrijven, zoals hotels, restaurants, congres-, toeristische accommodaties, recreatieparken, luchtvaartmaatschappijen en aanverwante en toeleverende ondernemingen.”

Prachtig, maar wat zegt dit nu precies?

De hogere hotelschool is een bacheloropleiding in het hogere beroepsonderwijs en is nauw verwant aan de facilitaire en civiele diensten. Tijdens de studie leer je management, facilitaire vaardigheden, gastvrijheid, plenaire vaardigheden en nog veel meer. Kortom: je wordt opgeleid tot manager in de horeca (hotels, restaurants en cafetaria). De opleiding bestaat uit twee fases.

Fase 1: Leerjaar 1 en 2.

Deze fase wordt ook wel het propedeusejaar genoemd. Tijdens deze periode leer je wat het inhoudt om een manager te zijn. Je leert alle facetten en vaardigheden waar een manager over hoort te beschikken.

Daarnaast leer je hoe je om moet gaan met zowel tevreden als ontevreden gasten.

Fase 2: Leerjaar 3 en 4

Deze fase staat in het kader van de praktijk, want daar moet je het overigens leren. Je gaat aan de slag in echte situaties, zodat je de kennis uit je voorafgaande jaren kan toepassen en verfijnen. Uiteindelijk in het 4e jaar wil je ook een (semi-) manager functie krijgen.

Studenten die hard werken en doorzettingsvermogen hebben krijgen vaak deze functies tijdens een stageperiode. Echter, de managersfunctie is niet gegarandeerd.

Een populaire opleiding

De hogere hotelschool is een relatief populaire opleiding. En dat is ook terug te zien in de kwaliteit die deze opleiding met zich mee brengt. Over de jaren heen is het curriculum verfijnd naar een doordacht samengevoegd leerproces dat je omtovert van een student naar een volwaardige manager.

Dus als jij er ooit van hebt gedroomd om jouw eigen hotel, restaurant of cafetaria te openen. Dan is de hogere hotelschool de plek om te starten.

Je leert de fijne kneepjes van het vak van de beste. Het grootste deel van de docenten heeft zelf horeca ervaring gehad of is nog deels werkzaam in de horeca.

Leer je alleen horeca en managementvaardigheden?

Nee, zeker niet. Er komt veel meer zoals marketing, onderzoek, financiële vakken, etc. In het laatste jaar wordt er van je gevraagd om een businessplan te schrijven over je eigen horecazaak. Als je dit gelijk goed uitvoert dan kan je deze meenemen naar potentiële investeerders en gelijk als je klaar bent met je opleiding beginnen.

Als jij jezelf in de hogere hotelschool ziet, twijfel dan niet en neem een kijkje!