Blogartikel over vloeibare stikstof in dewarvaten

Vloeibare stikstof in het kort

Vloeibare stikstof staat bekend als een zeer divers en veelzijdig gas. Het wordt tegenwoordig veel in de moderne levensmiddelen- en drankenindustrie flexibel toegepast. Stikstof is een hoofdcomponent van de normale omgevingslucht en is reuk-, geur- en smaakloos. Daarnaast is het reactie remmend, niet brandbaar en onschadelijk. Meer dan de helft van de atmosfeer en lucht dat wij inademen is stikstof. Men zegt dat stikstof een inert gas is, dat geen reacties aangaat met andere stoffen. Maar onder invloed van de temperatuur en druk kan dit wel gebeuren en daarmee is vloeibare stikstof dus geen inert gas en edelgas.

Productie van stikstof

Stikstof kan eenvoudig geproduceerd worden door gefractioneerde destillatie van lucht. Dit houdt in dat de lucht wordt gekoeld tot min 196 Celsius. Daardoor wordt de stikstof vloeibaar. Door de verschillende kookpunten van de lucht, een mengsel van stikstof, zuurstof en argon, is het mogelijk om de gassen afzonderlijk van elkaar te scheiden tot een hoge zuiverheid.

De toepassingen va vloeibare stikstof

Vloeibare stikstof kent vele verschillende toepassingen. Een voorkomend toepassingsgebied is farmaceutica en biotechnologie. Hierbij wordt het gas ingezet bij proceskoeling. Daarnaast wordt vloeibare stikstof ingezet voor de gezondheid en bij wellness. Hierbij kan je denken aan de toepassingen bij de cryo sauna’s. Ook de researchlaboratoria is een belangrijk toepassingsgebied. Ook in de medische zorg komt vloeibare stikstof veel voor. Hierbij kan je denken aan dermatologische behandeling van huisaandoeningen, bloedbanken en veterinaire geneeskunde. Tot slot wordt vloeibare stikstof gebruikt in de industrie bij het koud krimpen van metalen en pijp vriezen van leidingen. Wil je meer lezen over dit blogartikel of andere blogartikelen die gerelateerd zijn aan gassen? Neem dan een kijkje op: https://blog.westfalengassen.nl. Op deze website blijf je helemaal op de hoogte van de nieuwste veranderingen in de wereld van gassen en wordt je goed geïnformeerd.