Bent u helemaal digitaal vaardig? Laat het testen!

Het is bijna niet meer voor te stellen, een leven zonder computer. Er zijn steeds meer programma’s gekomen op de computer die werk-verlichtend kunnen werken. Een paar voorbeelden hiervan zijn Excel, Word en PowerPoint. Er zijn de laatste tijd veel vragen over digitale vaardigheden. Veel bedrijven verwachten bij een sollicitaties dat die persoon goede digitale vaardigheden beheerst. Dit kan dan getest worden door een digitale vaardigheden test. Maar welk niveau wordt er geëist als u van het mbo af komt? Beheerst u de programma’s wel zo goed als u zelf denkt?

In dit artikel geef ik u antwoord op deze vragen. Zo komt u weer en stapje verder in de digitale wereld.

Digitale vaardigheden voor het mbo

Hieronder bespreken we welk digitaal werkniveau er wordt geëist per opleidingsniveau op het mbo. Dit is een algemene beschouwing en de eisen kunnen verschillen per onderwijsinstelling en opleiding. Er wordt onderscheid gemaakt in de volgende niveaus:
• Op mbo-niveau 1 worden er geen digitale vaardigheden gevraagd. Dit heeft te maken met de werkrichting waar de student op voorbereid wordt.

• Op mbo-niveau 2 wordt het niveau digitale vaardigheden basis geëist. Dit houdt in dat de student inzicht dient te hebben in de verbinding tussen bepaalde systemen. U moet daarom weten hoe u informatie kunt verspreiden en op welke manier u een bestand het beste kunt opslaan. De student leert ook welke manier van informatieverspreiding het beste past bij welk bedrijf.

• Mbo-niveau 3: hier wordt het niveau digitale vaardigheden gevorderd of digitale vaardigheden basis geëist. Op dit niveau ligt het eraan wat voor soort studie de student volgt. Als de student een studie dierenverzorger volgt, is het minder relevant om digitale vaardigheden op het niveau gevorderd niveau te beheersen. Als de student echter een opleiding bedrijfsleider dierenverzorger volgt, is het wel raadzaam om digitale vaardigheden gevorderd te volgen. Aangezien de student studeert voor een leidinggevende functie, is de kans groot dat hij dit gevorderde niveau later nodig heeft.

• Op mbo-niveau 4 wordt het niveau digitale vaardigheden gevorderd geëist. Dit houdt in dat de student de uitgebreidere versie van het basisniveau moet beheersen. Bij het gevorderde deel moet de student ook keuzes maken in het medium van communicatie. De opdrachten zijn iets complexer dan op het basisniveau. Hierbij moet de student werken met verschillende methodes en strategieën.

Test uw digitale vaardigheden

Als u ergens gaat werken of misschien wel een eigen bedrijf begint, is het belangrijk om te weten hoe ver u bent op het gebied van digitale vaardigheden. Maar hoe kunt u dit dan testen? Misschien heeft u nog nooit met digitale vaardigheden gewerkt!
U hoeft u geen zorgen te maken. U kunt hiervoor een test doen die focust op verschillende onderwerpen, zoals:

• Internet
• Software en bestanden
• Hardware en besturingssysteem
• Netwerken en digitale communicatie
• Digitale veiligheid

De toets bestaat uit 25 vragen die toegespitst zijn op de bovenstaande punten. De toets heeft een gemiddelde tijdsduur van ongeveer een halfuur. Als u de toets heeft gemaakt, kunt u hem inzien en krijgt u gelijk een digitale vaardigheden rapport. Houd u er rekening mee dat u voor deze toets moet betalen.
U kunt ook, voordat u betaalt voor de toets, een demotoets maken. Deze demotoets heeft 10 vragen. De toets heeft een gemiddelde tijdsduur van 8 minuten. Als u de toets online hebt gemaakt, krijgt u de uitslag van de toets op een schaal van 1 tot 3.
U kunt er ook voor kiezen om een certificerend examen te maken. Dit betekent dat de toets op een locatie bij u in de buurt onder toezicht gemaakt moet worden. De toets bestaat uit 35 vragen en u hebt hier een maximale tijdsduur van zestig minuten voor. U krijgt na 5 dagen een certificaat toegestuurd.