Baan kwijt door de coronacrisis? Laat je omscholen naar de technische sector

De coronacrisis heeft ingrijpende gevolgen voor de arbeidsmarkt. In veel beroepssectoren zijn mensen op non-actief gesteld of hun baan kwijt geraakt. De roep om arbeidskrachten in de technische sector blijft daarentegen groot. Veel technische vacatures staan langere tijd open, doordat de vraag naar personeel groter is dan het aanbod. Aangezien deze sector staat te springen om nieuwe mensen, is het zeer interessant om je laten omscholen. Hieronder staan verschillende opties weergegeven om dit te realiseren.

 

Omscholingstraject

Veel grotere technische bedrijven zijn afgelopen jaren begonnen met het aanbieden van interne opleidingstrajecten. Om hiervoor in aanmerking te komen is het niet noodzakelijk om technische ervaring te hebben, zo lang je maar affiniteit hebt met techniek. Het voordeel van zo’n omscholingstraject is dat je niet eerst de schoolbanken weer in moet en dat je direct inkomen genereerd. Daarnaast leer je natuurlijk het meeste in de praktijk! Tevens is een groot voordeel dat veel bedrijven een opleidingstraject met baangarantie aanbieden, waardoor je na het doorlopen van het traject verzekerd bent van een baan.

 

Het volgen van een duale opleiding

Een andere mogelijkheid  tot omscholing is om duaal te gaan studeren. Hierbij volg je een deeltijd studie en werk je daarnaast voor een bepaald aantal dagen voor een bedrijf. In veel gevallen zal het bedrijf de kosten die je zal maken voor deze studie deels of zelfs volledig vergoeden! Het grote voordeel van deze optie is dat je daadwerkelijk een diploma zal ontvangen van een opleidingsinstituut, wat van grote waarde kan zijn als je besluit om ooit van werkgever te wisselen.

 

Het volgen van een fulltime opleiding

In plaats van het volgen van een duale studie is het natuurlijk ook mogelijk om fulltime opleidingstraject te gaan volgen. Dit is een goede optie als je werk en opleiding niet met elkaar wil combineren. Hierbij is het wel belangrijk om te realiseren dat je studiekosten zal moeten betalen, terwijl je in deze periode waarschijnlijk weinig inkomsten zal genereren. Als dit echter geen probleem is, dan is dit ook zeker een interessante optie om je om te laten scholen!

 

Het is belangrijk om te bepalen wat op dit moment voor jou de juiste optie is. Daarnaast is goed om te bepalen wat voor technische banen jou aanspreken. Ben je bijvoorbeeld meer geïnteresseerd in elektrotechniek of automatisering? Ga altijd eerst bij jezelf na wat je precies wilt bereiken en in welke sector.