De 6 ergste blunders in sollicitatiebrieven

Heb je geen inspiratie voor het schrijven van een sollicitatiebrief? Je kan op veel verschillende manieren invulling geven aan je de brief. Dit is natuurlijk geheel afhankelijk van de baan waarop je solliciteert. Maar als je een sollicitatiebrief schrijft voor een startersfunctie of voor een bijbaan in jouw stad, zijn er een aantal dingen die je echt niet moet doen!

Goed verhaal, lekker kort

Geloof het of niet, sommige mensen solliciteren zonder sollicitatiebrief of motivatie. Gewoon een mailtje sturen met je CV en de zin ‘Ik zou graag bij jullie willen werken’. Lekker kort en pittig zou je denken, maar het werkt niet. De meeste bedrijven willen graag weten waarom je bij hen zou willen werken en waarom jij de geschikte persoon bent. Schrijf daarom altijd een motivatie of sollicitatiebrief.

Honesty is the best policy

Eerlijk duurt het langst. Een leugen komt op den duur altijd uit, maar de waarheid blijft altijd waar. Je wilt niet achtervolgd worden door een schuldgevoel. Dat zegt toch wel genoeg?

Zet je beste beentje voor

Iedereen heeft goede en slechte kwaliteiten. De kunst van solliciteren is om je goede kwaliteiten naar voren te brengen. Uiteraard moet je altijd eerlijk zijn, maar om nou gelijk al je slechte kwaliteiten op te noemen is ook een beetje overdreven. Je zwakke punten komen later ter sprake tijdens het sollicitatiegesprek.

Schrijf geen boek

Het is goed als je veel te vertellen hebt. Toon enthousiasme voor die ene sales bijbaan waar je altijd al van hebt gedroomd hebt, maar ga niet te ver. Maak de brief niet te lang en vertel alleen over wat echt van toepassing is voor deze functie.

Me, myself and I

Begin je elke zin met ‘ik’? Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen. Door een zin te beginnen met ‘ik’ leg je de aandacht op jezelf. In een formele boodschap kan dat als onbeleefd worden ervaren.

Voutjes voorkomen

Is taal niet echt jouw ding? Zorg er dan voor dat iemand anders de sollicitatiebrief op spelling checkt. Spellingsfouten zijn namelijk een van de grootste ergernissen van recruiters. Vergeet niet de naam van het bedrijf goed te controleren! Veel sollicitanten spellen de naam van het bedrijf verkeerd.

Nu je behoed bent voor de grootste sollicitatieblunders, kan je eindelijk gaan beginnen aan je sollicitatiebrief. Heb je jezelf nu al op een blunder betrapt? Don’t worry! Iedereen maakt fouten en daar leer je alleen maar van. Begin alleen niet over je andere mislukte sollicitaties waarvan je nooit meer gehoord hebt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *